Babka Wielkanocna z sosem truskawkowym

Miał być tylko mazurek i powtórki do matury, ale wyszło jak zwykle. 
Dzisiaj znowu pół dnia spędziłam w kuchni… <3
 Rano zaczęłam zastanawiać się jak Maniaczka miałaby nie dodać 
żadnej babki z okazji Świąt. Przecież babka to ten najbardziej kojarzony z Wielkanocą placek ! 
Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszną, delikatną babkę z gałką muszkatołową, do której można bardzo łatwo przygotować sos truskawkowy <3 Razem smakuję najpyszniej na świecie.   

Babka z sosem truskawkowym
 
 
Mleko1 szklanka = 250g1 łyżka = 15g
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Składniki:
1/2 szklanki mleka
1 kostka masła
1 pełna (a nawet ciupkę więcej) szklanki mąki
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
(plus “mniejsze” kilka  migdałowego)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
szczypta soli
 
skladniki
 
 
Zaczynamy:
 
W misce mieszamy mąkę, gałkę, proszek do pieczenia i dodajemy odrobinę soli.
 
 
suche
 
 
W osobnej misce ucieramy masło z cukrem oraz aromatami, 
następnie dodajemy po jednym jajku. 
Miksujemy do powstania blado-żółtej masy. 
Zmniejszamy obroty i dodajemy na przemian mieszankę mączną oraz mleko. 
 
 
mokre
 
 
Gotową masę przekładamy do blaszki.
Pieczemy przez około 1 godz 20 minut.
 Pamiętajmy o sprawdzaniu wykałaczką, 
jeśli po wyciągnięciu z babki jest ona czysta 
i sucha oznacza to, że ciasto jest gotowe. 
Po wyciągnięciu pozwalamy babce odpocząć 
i po wystygnięciu wyciągamy z blaszki. 
 
 
 
 
Zajmijmy się sosem truskawkowym.
 
Truskawki przysypujemy cukrem. 
Na miskę truskawek przypada około pół szklanki cukru. 
Ugniatamy widelcem, a następnie podgrzewamy w rondelku 
do rozpuszczenia się cukru. Taki sos odstawiamy do lodówki. 
 
 
sos
 
 
Gdy babka jest już przestudzona, kroimy i polewamy ją sosem. 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
tototo
 
 
 
 



Czekoladowo bananowa babka Wielkanocna

Miał być tylko mazurek i powtórki do matury, ale wyszło jak zwykle. Dzisiaj znowu pół dnia spędziłam w kuchni… <3 Rano zaczęłam zastanawiać się jak Maniaczka miałaby nie dodać 
żadnej babki z okazji Świąt. Przecież babka to ten najbardziej kojarzony z Wielkanocą placek ! Dzisiaj już kolejny przepis, tym razem babka  czekoladowo bananowa. Kto nie lubi tego połączenia ?? Przepis na tą babkę jest cudowny, babka ładnie rośnie, a ciasta jest wystarczająco na dwie babki. Pamiętajcie tylko aby sprawdzić wykałaczką czy jest upieczone dobrze w środku. Wystarczy włożyć wykałaczkę w najbardziej wyrośniętym miejscu  

Babka czekoladowo-bananowa
 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Olej 1 szklanka = 225g1 łyżka = 14g
Cukier puder1 szklanka = 170g1 łyżka = 12g
 
Składniki:
 
300 g mąki
100 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200 g cukru pudru
2 duże jaja
2 dojrzałe banany
180 ml maślanki lub kefiru
120 ml oleju
 
skladniki2
 
 
Zaczynamy:
 
 
W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder.
 
suche2
 
 
 
W osobnej misce ugniatamy banany. 
Następnie dodajemy jajka, olej oraz maślankę/kefir. 
Wszystko dokładnie mieszamy.
 
mokre3
 
 
 
 Do suchych składników dodajemy masę bananowo-jajeczną i dokładnie mieszamy.
 
 
 
laczymy4
 
 
 
Gotową masę przekładamy do formy na babkę i wygładzamy wierzch. 
Pieczemy przez około 1 godzinę 10  minut w 180*C. 
Tutaj po upieczeniu również musimy dać ciastu trochę czasu na ochłonięcie.
 
prawie6
 
 
Gdy ciasto jest już chłodne oprószamy cukrem pudrem. 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!! 
7
 



Nowoczesny mazurek wielkanocny

Święta zbliżają się dużymi krokami, czas porządków wiosennych, mycia okien i chowania kurtek zimowych już chyba za nami. Teraz już tylko musimy skupić się na przygotowaniu wszystkiego na Śniadanie Wielkanocne 🙂 
 Chciałam bardzo przygotować dla Was coś wielkanocnego, dlatego też pojawi się przepis na świątecznego mazurka. Jednak nie będzie to tradycyjny przepis, bardziej coś  w stylu batonika. Przepis wykorzystałam z książki kucharskiej mojego ogromnego autorytetu.

 Książki, którą dostałamna święta Bożego Narodzenia. 
Przepis jest dostosowany idealnie do mojego podniebienia.
 Uwielbiam masło orzechowe… A ten mazurek wymaga użycia tego składnika. 
Oprócz tego słone orzeszki ziemne i mleczna czekolada,

 

wszystko na kruchym spodzie komponuje się po prostu idealnie. 
Mam nadzieję, że do Was też przemówi ten nowoczesny mazurek.
 
 
 
Mazurek Wielkanocny
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier puder1 szklanka = 170g1 łyżka = 12g
Śmietanka 18% 1 szklanka = 230g1 łyżka = 12g
 
Składniki:
 
350 g mąki
1 kostka masła
2 żółtka
60 g cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 tabliczka białej czekolady
150 g masła orzechowego
200 g serka mascarpone
1 szklanka orzechów ziemnych
1 tabliczka mlecznej czekolady(do polania)

 
skladniki
 
 
 
Zaczynamy:
 
W dużej misce wyrabiamy ciasto z mąki, żółtek, śmietany, 
cukru i masła. Gdy ciasto jest już gotowe owijamy folią spożywczą
 i wrzucamy do lodówki na 20 minut. 
 
ciasto
 
 
Po schłodzenia ciasta,  wkładamy je pomiędzy papier do pieczenia 
i rozwałkowujemy w zależności od wielkości blachy. 
Ciasto układamy na blaszce i pieczemy przez 20 minut w 200*C na złoty kolor.
 
 
ciastowalkujemy
 
 
Następnie zajmujemy się masą orzechową. 
Zaczynamy od roztopienia białej czekolady,
 aby zdążyła przestygnąć. 
 
 
czekoalda
 
 
  W innej misce miksujemy, masło orzechowe, 
serek mascarpone oraz roztopioną białą czekoladę.


p.txt-5
 
 
 
Gotową masę wykładamy na przestudzony, kruchy spód
 i rozprowadzamy po cieście. 
Następny posypujemy słonymi orzeszkami
 i polewamy roztopioną mleczną czekoladą. 
 
 
dokonczenie
 
 
Takie ciasto chłodzimy jeszcze przez minimum 3 godziny w lodówce. 
 
 
 
 
A Wam kochani chcę życzyć cudownych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i mokrego Śmingusa. Miejmy nadzieję, że słońce nas nie opuści ! 
DO PIECZENIA ! <3 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
PAW_2639
 
 
 
 
 
 
 



Ryż z cukinią i marchewką w sosie sojowym

Szybka, prosta i bardzo ciekawa opcja na niedzielny obiadek. 
Tym razem z sosem sojowym, czyli najbardziej popularną przyprawą kuchni azjatyckiej. 
Sos ma słony smak, rzadką konsystencje i nadaje się jako przyprawa do wielu dań,
 takich jak mięsa, ryby, sałatki czy warzywa i ryż.  Nie jest drogi i możemy kupić go w każdym supermarkecie. Po raz kolejny zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, 
może bardzo polubicie ten specyficzny smak i przyprawa ta znajdzie się na 

Waszych pułkach obok magi, soli i pieprzu. 

Ryż z cukinią i marchewka w sosie sojowym
  
Składniki:
2 marchewki
1 duża cukinia lub 2 mniejsze
3 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
3 woreczki ryżu
( gotujemy z godnie z zaleceniem na opakowaniu )
1 łyżeczka imbiru
sezam do posypania
 
podpisaneskladniki
 
 
Zaczynamy:
 
Marchew myjemy i obieramy, cukinie tylko dokładnie myjemy. 
 
 
podpisanemyju
 

Cukinie kroimy w trójkąciki, marchewkę w podłużne paski, 
a czosnek możemy pokroić drobniutko lub po prostu 
wycisnąć za pomocą dusiciela. 
 
 
podpisanecats
 
 
Zaczynamy od smażenia cukinii na małym 
ogniu z dodatkiem oliwy z oliwek.
 Następnie dodajemy marchewkę, czosnek oraz imbir. 
Przez parę minut  podsmażamy po czym zalewamy wodą 
i przez kolejne kilka minut dusimy, aby warzywa stały się miękkie.
 
 

podpisanekroimynapatelni
 
Ryż gotujemy w między czasie,
gdy jest już gotowy wrzucamy go na patelnie do warzyw 
i dodajemy sos sojowy.
Możemy również doprawić do smaku wedle uznania.
Tak przygotowane danie smażymy jeszcze chwilkę,
 aby wszystkie składniki ładnie się połączyły.
 
 
podpisanealmost
 
 
Gotowy ryż podajemy posypany sezamem.
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
chinszczyzna
 
 
 
 
 
 
 



Spaghetti ze szpinakiem

Dzisiaj mam dla Was nie tylko przepis na bardzo prosty obiadek dla fanów szpinaku !  Zachęcam bardzo do wykorzystania tego przepisu, jest naprawdę powalający, a jeśli nie lubicie sera pleśniowego możecie go po prostu pominąć i dodać zwykły ser żółty, który będzie się dobrze topił. Szybko prosto i pysznie, a przecież w gotowaniu u Maniaczki właśnie o to chodzi, żeby zrobić, a się nie narobić ! To co próbujecie ? 🙂 
 
 

 
Szpinakowe spaghetti
 
Śmietanka 18% 1 szklanka = 230g1 łyżka = 12g
 
Składniki:
 
1 opakowanie makaronu spaghetti (gotujemy jak zwykle)
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
250 ml śmietanki do zup i sosów
1 opakowanie sera pleśniowego (250g)
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia (najlepiej klarowane)
 
 
Zaczynamy:
 
Na patelni rozgrzewamy masło, musimy pamiętać 
o niskiej temperaturze, aby się nie spaliło.
Dodajemy mrożony szpinak i pod przykryciem smażymy przez parę minut,
 aby szpinak się rozmroził i był mięciutki.
 
 
1
 
 
Gdy szpinak jest już gotowy dodajemy dwa ząbki czosnku.
Pamiętamy o małym ogniu i mieszaniu.
 
 
 
2
 
 
Dodajemy śmietankę i serek pleśniowy.
Mieszamy jeszcze chwile, aby ser się rozpuścił i całość “zabulgotała”.
Około 5-8 minut. 
  
 
 
Gdy sos jest już gotowy podajemy z makaronem i posypujemy żółtym serem. 
 
 
 
 
 
 SMACZNEGO !!!

PAW_5878