Jesienne afgańskie ciasteczka

Jestem największym leniem świata…
W każdej dziedzinie. 
Z tego całego lenistwa nie mam nawet czasu, żeby wrzucić kolejny przepis.
Za co bardzo przepraszam.
Nauki w bród, matura coraz bliżej, a ja nie robię nic….  no może przesadzam. 
Po prostu jestem jakoś rozkojarzona,  przez co to,  czego się 
uczę, jakoś nie może wejść mi do głowy.  
Trzeba się po prostu ogarnąć i tyle !
 

 

KONIEC NARZEKANIA Bierzmy się za ciasteczka … <3 
 
 
Afgańskie ciasteczka 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Kakao (prawdziwe) 1 szklanka = 130g1 łyżka = 8g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
 
Składniki:
2 szklanki płatków kukurydzianych
1 1/3 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki miękkiego
 (a najlepiej roztopionego masła)
 
 
skladniki1
 
 
 
 Zaczynamy:
 
Masło ucieramy z cukrem na kremową masę.
 
masa1
 
 
Stopniowo dodajemy mąkę i kakao. 
Na końcu  kokos i pogniecione płatki. 
Wszystkie składniki najlepiej łączy się po prostu rączkami. 
I to chyba było by na tyle 🙂
 
 
masa
 
 
Formułujemy małe kuleczki i spłaszczamy je. 
(najlepiej robi się to łyżeczką) 
 
Masa jest dość krucha, także nie przejmujemy się i ugniatamy dodatkowo w dłoniach. 
 Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut do temperatury 180*C.
 
PAW_3145
 
 
SMACZNEGO !!!
 
 
 
p.txt-16

 




Ciasteczka owsiane z rodzynkami

 
 W związku z ciasteczkowym miesiącem-do końca października 
nie pojawi się na blogu ani jeden przepis na coś innego. 
Tym razem wrzucam przepis na cudowne, aromatyczne 
ciasteczka owsiane z rodzynkami 
(jeden z najlepszych przepisów na ciasteczka owsiane).
Są po prostu najpyszniejsze i mogą leżeć i leżeć i leżeć w szafce,
 w pudełku, a z czasem nabiorą wilgoci i staną się miękkie oraz troszkę ciągliwe! 
Ale kto by je odłożył do szafki?! 
 
 
NA PEWNO NIE JA!  
  
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Wiórki kokosowe1 szklanka = 115g1 łyżka = 8g
 
 
Składniki: 
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka rodzynków
2 1/2 szklanki płatków owsianych  
 1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Kilka kropel olejku waniliowego 
 1/3 szklanki syropu klonowego
1 szklanka cukru ( może być też biały)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 duże jajko
Do tego wszystkiego jeszcze kostka miękkiego masła
 
 suche1-checker
 
Zaczynamy:
 
 
W misce wymieszaj mąkę, sodę przyprawy, kokos i dodaj odrobinę soli.
 
PAW_2517
 
 
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem,
 

miksu
 
Następnie dodaj syrop ( znowu mieszaj ), jajko, i olekej.
Gdy powstanie już gładka masa zacznij dodawać składniki suche. 
( Najpierw mieszankę mączną a na końcu płatki i rodzynki)
 
 
mikssss
 
 
Tak powstałą masę nakładamy na blaszkę z pergaminem w odstępach około 2 cm. 
 
 
PAW_2550
 
 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170*C na około 15 minut. 
  
Jak zwykle pozwalamy im wystygnąć 😉
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
PAW_2591
 
 
 
 
 
 



Szybki make-up zakrywający niedoskonałości

Chciałabym Wam dzisiaj pokazać “mój sposób na szybki i dobrze kryjący makijaż”
 Niestety z moją cerą jest niedobrze. Na co dzień staram się nie nakładać na nią żadnych kosmetyków,
 by nie zatykać porów i nie obciążać za bardzo. Czasem jednak, gdy chcę zrobić jakieś zdjęcia, czy po prostu wyjść gdzieś ze znajomymi, warto coś tam na te 2 czy 3 godzinki nałożyć, choćby po to, 
by czuć się swobodniej i nie myśleć o tym że tu coś wysiać a tu coś wyskoczyło ! 😀

 
Wygląda to tak:
  
Na każdą niedoskonałość ( a sporo ich jest ) nakładam korektor
( koniecznie jaśniejszy od fluidu) firmy Maybelline New York ” FIT me! ” 
 
makeup plus owsiane
 
Następnie nakładam starannie fluid również firmy Maybelline New York 
 
fluid
 
Zostawiam tak skórę na pare minut, żeby podkład wysechł i nie został starty wraz z nakładaniem pudru w kamieniu. 
 
puder
 
Teraz zajmuje się zrobieniem kreski na górnej powiece, używam eyliner’a firmy Miss Sporty.
 
 
 
kredka
 
Rzęsy maluję czarnym tuszem firmy L’Oreal  “Voluminous false fiber lashes”.
 
tusz
 
Na końcu modeluje kształt twarzy różem i maluje usta lekko różowa pomadką. 
 
rozroz'
 
 
 
 
I tak wygląda to mniej więcej PRZED i PO 
 
 
 
opcja1
 



Ciastka z białą czekoladą

Ostatnio doszłam do wniosku, że miesiąc październik stanie się na blogu miesiącem ciasteczkowym  i przypadkiem znalazłam w internecie jakieś informacje,
 że rzeczywiście październik jest tzw. 
,,Cookie month” ! 
Mam nadzieję, ze w pełni  wszyscy to wykorzystamy i na naszych stołach nie zabraknie czegoś przepysznego do schrupania 🙂 

 
Ciasteczka z białą czekoladą
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Składniki:
 
2 szklanki mąki 
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru 
1 duże jajko
kilka kropli olejku waniliowego 
(może to być po prostu cukier wanilinowy)
250 g dobrej białej czekolady pokrojonej w małą kosteczkę
(ja użyłam kupionej w USA białej czekolady 
fenomenalnej firmy HERSHEY’S ) 
 
ciastakwla
 
 
Zaczynamy:
 
W misce mieszamy mąkę z sodą (dodaję też szczyptę soli)
 
 
ciastaklwl2
 
 
Następnie w większej misce ucieramy masło z cukrem, 
dodajemy jajka i olejek. 
Gdy masa stanie się gładka dodajemy składniki suche. 
MIKSU MIKSU MIKSU 🙂
 
 
miskiii
 
 
 
Odkładamy mikser, wsypujemy kawałki czekolady i mieszamy, ale już łyżką. 
 
 
 
miskawla
 
 
 
Nakładamy  masę na blaszkę z pergaminem w odstępach około 3 cm  
( najwygodniej robi się to małą łyżeczką) 
I wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180*C
 
 
PAW_2983
 
 
Ciastka Pieczemy około 15-20 minut na złociutki kolor.
Oczywiście po upieczeniu dajemy im wystygnąć na blaszce. 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
 
 
PAW_2989