Ciasteczka mocno-czekoladowe

To moje niebo… 
Uwielbiam, ubóstwiam i kocham  czekoladę, a w wydaniu z piekarnika …. to już konkretnie ! A ten przepis  jest banalnie prosty i wykonanie ciasteczek nie zajmie Wam dużo czasu, powtarzam się wiem… ale taka jest prawda, każdy przepis tutaj będzie szybki, prosty i pyszny, a ten wyjątkowy dla CZEKOLADOHOLIKÓW 🙂 Przepis wymaga użycia aż dwóch tabliczek czekolady. Tutaj musicie się zastanowić czy lubicie słodko czy bardzo słodko. Bo gorzka czekolada (lub deserowa) po upieczeniu nie jest wcale gorzka, ale jeśli jesteście fanami słodkich słodkości to możecie użyć 1 czekolady mlecznej, a 2 gorzkiej. 

 

Także do roboty !!!!
 
 
CIASTKA MOCNO-CZEKOLADOWE 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
 
Składniki:
2 jajka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
kilka kropli aromatu waniliowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady 
1/4 kostki masła
2/3 szklanki mąki 
3/4 szklanki cukru 
 
dodatkowo:
parę kostek czekolady 
 
dkladniki
 
 
Zaczynamy:
 Jajka ucieraj na wysokich obrotach  z cukrem  
aż powstanie gładka masa, dodaj maslo i pomiksuj jeszcze chwilę.
Zmniejsz obroty i dodaj suche składniki (wymieszane wcześniej)
 
 
maslocukier
 
 
W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuść czekoladę.
 
 
czekoaldawkapieliwodnej
 
 
 
Schłodzoną dodaj do kremowej masy razem z kilkoma kroplami aromatu. 
 
 
olejekczekolada
 
 
Resztę czekolady kroimy w kosteczki i dodajemy do naszej mikstury. 
 
 
czekoladaaaaaaa
 
 
 
Powstałą masę nakładamy łyżeczką na blaszkę z papierem do pieczenia.
 
 
 
DSC_7433
 
 
 
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180*C przez około 15 minut.
 
 
 
DSC_7444
 
 
Gdy wyciągniemy z piekarnika pozwólmy ochłodzić się im na blaszce 3 minutki, 
a później wcinajmy ile tylko się da ! 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!

p.txt-10
 



Karmelowe paluchy

Czy Wy też mimo wakacji nie macie czasu się położyć w ciągu dnia, wziąć książkę czy po prostu pooddychać? Ja narzekam na ogromny deficyt czasu.
 Jeśli jestem w Sanoku to latam z jednego końca na drugi, a jeśli jestem w Rzeszowie to od razu muszę nadrabiać nieobecności. Dzisiaj od rana w kuchni…
Absolutnie na to nie narzekam bo to ogromny relaks.. ale oprócz tego trzeba było wysprzątać cały dom, pomyć łazienki, poodkurzać, pomyć podłogi … a co najgorsze finalnie i tak dostaje się ochrzan za to, że mop jest źle odłożony albo rura od odkurzacza wystaje z szafy. 

Na szczęście słodkość którą dzisiaj przygotowałam poprawiła mi humor 
i  jestem z niej baaardzo zadowolona:)
 
 
 
KARMELOWE PALUCHY ! 
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Śmietanka 30% 1 szklanka = 270g1 łyżka = 16g
 
Podzielę ten przepis na 3 etapy. 
Nie jest on trudny ale wymaga cierpliwości i sprawnej ręki.
Ja zrobiłam porcję na jedną tradycyjną blaszkę + jedną małą tortownice 
w związku z wieczorną imprezą. 
 
 
ETAP I 
 
Składniki na kruchy spód:
200 g mąki 
Kostka masła
1/2 szklanki cukru
 
 
PAW_1369
 
 

 

Zaczynamy:
 
W dużej misce mieszamy te 3 składniki. na początku celem są tzw. okruszki chleba, masło nie powinno być bardzo miękkie ale też nie zimne i twarde jak kamień. 
Wyciągnijcie je 30 minut wcześniej z lodówki 🙂 
 
notozaczynamy1
 
 
Ja początkowo po prostu dziab-działam, dopiero po chwili 
wzięłam sprawę we własne ręce. 
Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut 
 
 
notozaczynamy2
 
 
Schłodzone ciasto kroimy w plasterki i ugniatamy na blaszce.
Pieczemy w 200*C przez 20 minut na złocisty kolor. 
Etap I zakończony! 
 
 
pieczemy
 
 
ETAP II
Poszukajcie sobie sprawnego kompana do tej części.
 
 
Składniki na masę karmelową:
2 szklanki mleka skondensowanego z puszki
4 łyżki syropu klonowego
1/2 szklanki cukru 
2/3 kostki masła
 
skaldnikinacarmel-side
 
 
 
Zaczynamy:
Wszystkie składniki wlewamy/wrzucamy do garnka i na małym ogniu mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru i stworzenia jednej jednorodnej mieszaniny. 
Po czym zwiększamy delikatnie ogień i zaczyna się exercise. 
Mieszamy energicznie przez dobre 10 minut nieustannie.
 Mleko powoli będzie gęstnieć i ciemnieć. Jeżeli chcecie być pewni, 
że karmel jest już gotowy wystarczy wziąć troszkę na łyżkę 
i wlać do zimnej wody np. w szklance. Musi być plastyczny. 
Pamiętajcie żeby ciągle ktoś mieszał.
 
karmeeeeeeel
 
 
Gotową masę wylewamy na kruchy spód i rozprowadzamy. 
Odstawiamy do wystygnięcia.
 
 
PAW_1453
 
Najtrudniejsze za nami ! 
 
 
Etap III
 
 
Składniki na polewę czekoladową:
 
2 deserowe czekolady 
1/2 szklanki śmietanki 30 % 
 
sos
 
 
Wszystko wrzucamy do garnka i na małym ogniu podgrzewamy 🙂 
 
Po chwili wylewamy na schłodzoną wcześniej masę karmelową (musi być zimna).
 
 
PAW_1482
 
 
Wstawiamy do lodówki na dobrych parę godzin 🙂 
 
 
Kroimy w kosteczki lub rożki. 🙂
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
 
p.txt-11



Pierożki z borówkami

 
  Wczoraj zrobiliśmy w domu pierwszego grilla. Wpadła też pewna (kontuzjowana) Rakieta i aby ją troszkę wykorzystać, zagoniłam ją do kuchni. Ogromna ilość borówek sprawiła, że nasz brzuszek zaczął wołać o pierogi, a kto nie lubi pierogów? U mnie w zamrażalce zawsze znajdzie się przynajmniej 50 pierogów na czarną godzinę ! To takie nasze danie na zabiegane dni. Wracając jednak do słodkiej wersji tego babcinego dania mamy tutaj wielkie pole do popisu, możemy użyć śliwek, truskawek, malin czy tak jak ja jagód, które zdały egzamin celująco. Pamiętajcie tylko by nie dodawać cukru za szybko, dopiero przy sklejaniu pierogów, aby owoce nie puściły cukru, bo wtedy nie poradzimy sobie z formowaniem pierożków. 
 

 
 
Pierożki z borówkami. 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
 
Składniki na 2 porcje pierogów:
250 g mąki
1/2 szklanki wody
Borówki 
Cukier
 
skladniki1
 
Zaczynamy : 
 
Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy wodę. Ciasto będzie się bardzo kleić,
ale z czasem zacznie ładnie odchodzić od palców i zrobi się pulchne.
W każdej chwili możemy dodać trochę mąki, ale pamiętajmy żeby nie przesadzić. ‘
 
zaczynamy1
 
  
Powstałe ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. 
Wykrawamy szklanką kółeczka. Nakładamy borówki i posypujemy cukrem. 
Ja dodatkowo moczyłam brzegi kółek wodą aby pierogi łatwiej się sklejały. 
 
 
zaczynamy2
 
 
Rakieta oprócz pomocy technicznej chciała bardzo zrobić swoich parę pierożków !
 
 
zrakieta
 
Pierożki trzeba przykryć ścierka aby nie wyschły. 
Gdy wykorzystamy całe ciasto wrzucamy na gotującą się wodę ( z dodatkiem soli) 
i gotujemy kilka minut aż pojawią się na wierzchu wody.
 
gotujemy
 
 
Pierożki posypujemy cukrem, dodajemy śmietanę  i zajadamy ! 
 
 
 
SMACZNEGO !!! 
 
PAW_1072
 
 
 
Szczególne podziękowania za pomoc dla Artura Hryszko !!!! 

GOGOROCKET ! <3  



Apple Spice oatmeal- owsianka z pieca

 
Długo nie dodałam tu nic kulinarnego. Ale przyznaję, że trochę odpoczęłam. Na wyjeździe jedliśmy śniadania w hotelu a kolacje w restauracjach … Nie było nawet cienia szansy, że uda mi się coś zgotować 🙁 Ale wróciłam i zabieram się do roboty. W najbliższym czasie postaram się dodać tu przepisy typowo amerykańskie.  W związku ze zmiana czasu, bardzo ciężko jest mi się przestawić, 
więc chodzę spać późno w nocy a wstaje koło godziny 12 … I wtedy właśnie zabieram się za robienie śniadanka. 
Dzisiaj daję wam dość ciekawą propozycje na poranne niebo dla podniebienia  nazwaną przeze mnie Oatpizza na słodko.  

Składniki:
Mleko1 szklanka = 250g1 łyżka = 15g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
1 szklanka startego jabłka 
1 jabłko do obrania i pokrojenia w kosteczkę
2 jajka  
3/4 szklanki mleka 
1/4 szklanki brązowego cukru 
1/2 szklanki suszonych owoców (mogą to być rodzynki czy żurawina )
2 szklanki płatków owsianych
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
 
jabkojajka-side
 
Zaczynamy:
 
Mleko ubijamy z jajkami, po czym dodajemy cukier oraz starte jabłka. 
 
2
 
Dodajemy proszek wraz z cynamonem. 
Wszystko dokładnie mieszkamy aby smak cynamonu dokładnie 
zapoznał się ze wszystkimi składnikami.  
Dopiero potem dorzucamy płatki owsiane i suszone owoce. 
Ponownie mieszamy. 
 
3
 
 
Powstałą masę wlewamy do okrągłej formy posmarowanej oliwa z oliwek. 
Na wierzchu wysypujemy pokrojone w kosteczkę jabłko i możemy dodać troszkę cukru. 
Nastawiamy piekarnik na 190 °C
I pieczemy przez około 25 minut, żeby stało się brązowe i bulgotało. 
 
 
appleoatmeal
 
 
Jeśli ma nam to służyć za ciepłe śniadanie to nie czekamy kroimy w rożki i zjadamy  ze smakiem np. z bitą śmietaną lub jogurtem.  Moje służyło raczej przekąsce w trakcie prasowania ciuszków po powrocie. 
A uwierzcie mi na zimno smakuje równie dobrze ! 
 
 
SMACZNEGO !!!
 

p.txt-15