Ciasteczka mocno-czekoladowe
To moje niebo…
Uwielbiam, ubóstwiam i kocham czekoladę, a w wydaniu z piekarnika …. to już konkretnie ! A ten przepis jest banalnie prosty i wykonanie ciasteczek nie zajmie Wam dużo czasu, powtarzam się wiem… ale taka jest prawda, każdy przepis tutaj będzie szybki, prosty i pyszny, a ten wyjątkowy dla CZEKOLADOHOLIKÓW 🙂 Przepis wymaga użycia aż dwóch tabliczek czekolady. Tutaj musicie się zastanowić czy lubicie słodko czy bardzo słodko. Bo gorzka czekolada (lub deserowa) po upieczeniu nie jest wcale gorzka, ale jeśli jesteście fanami słodkich słodkości to możecie użyć 1 czekolady mlecznej, a 2 gorzkiej.
Także do roboty !!!!
CIASTKA MOCNO-CZEKOLADOWE
Mąka pszenna (biała) | 1 szklanka = 150g - 170g | 1 łyżka = 10g |
Cukier | 1 szklanka = 240g | 1 łyżka = 14g |
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/4 kostki masła
2/3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
dodatkowo:
parę kostek czekolady
Zaczynamy:
Jajka ucieraj na wysokich obrotach z cukrem
aż powstanie gładka masa, dodaj maslo i pomiksuj jeszcze chwilę.
Zmniejsz obroty i dodaj suche składniki (wymieszane wcześniej)
W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuść czekoladę.
Schłodzoną dodaj do kremowej masy razem z kilkoma kroplami aromatu.
Resztę czekolady kroimy w kosteczki i dodajemy do naszej mikstury.
Powstałą masę nakładamy łyżeczką na blaszkę z papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180*C przez około 15 minut.
Gdy wyciągniemy z piekarnika pozwólmy ochłodzić się im na blaszce 3 minutki,
a później wcinajmy ile tylko się da !
SMACZNEGO !!!