Ciasteczka z czekoladą a’la pieguski

Dzień dobry Wakacje.
Pewnie nie wszyscy z Was są zadowoleni z nieszczęsnych wyników maturalnych…
Dlatego też w takim dniu trzeba sobie jakoś  poprawić humor. Gdy tylko jestem zła albo nie mogę przestać myśleć o problemach to od razu lecę do kuchni. 
Tam po prostu zaczynam coś tworzyć i nic poza tym się nie liczy. 
Idealny sposób na chandrę.
Najlepsze jest to, że szukam przepisów które nie wymagają ode mnie kupna np. sera halumi czy pokrojonej pancetty. Po pierwsze nie mam pojęcia co to jest i w którym miejscu w sklepie mogłabym takowy produkt znaleźć, a po drugie rzadko w Sanoku można kupić nietypowe składniki.
Dlatego każdy przepis, który chcę Wam przedstawić jest banalnie prosty i nie wymaga od nas wyszukanych produktów. 

No i oczywiście  staram się robić wszystko  po swojemu, zmieniać przyprawy, może trochę proporcje i wariować jeśli chodzi o dodatki.
  
 COOKIES as a solution for everything 
 
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Składniki: 
Pół szklanki roztopionego masła 
1 jajko
50-90 g cukru ( wedle uznania )
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jedna tabliczka gorzkiej czekolady
Kilka kropli aromatu waniliowego 
 
1-side
 
Zaczynamy:
 
Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera.
Dodajemy jajko, a następnie stopniowo mąkę i proszek do pieczenia.
 

maka
 
 
Czekoladę kroimy w małe kosteczki i wsypujemy do gładkiej masy.
Wlewamy kilka kropi aromatu
 ( jeśli nie mamy możemy użyć zwykłego cukru wanilinowego, 
wtedy też dodajemy go na początku)
Wszystko mieszamy łyżką.
 
 
czkoladadodaj
 
 
Z masy formujemy kuleczki ( ja robię to małą łyżeczką)
Masa jest dość kleista  więc wystarczy wziąć większą jej ilość na
 łyżeczkę i po prostu strzepywać uderzając o blachę. 
Ciasteczka układamy w sporych odstępach, 
żeby się nie posklejały podczas pieczenia. 
 
  
DSC_7063
 
  
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C 
i pieczemy na złocisty kolor przez około 12 minut.
  
 
DSC_7123
 
 
Po wyciągnięciu dajmy  im wystygnąć na blaszkach.
Później możemy już zjeść wszystko. 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!! 
 
DSC_7177
 
 
 



4 proste(tanie jak barszcz) stylizacje na ciepłe wakacyjne dni

 
Ten post będzie dotyczył kolejnej sfery mojego życia. Tak jak moja mamcia mam wielkiego bzika na punkcie zakupów. 
To fakt : 
JESTEM ZAKUPOHOLICZKĄ
Nie zawsze w moim życiu jest czas na strojenie się i kombinowanie z outfitami bo jestem straszliwie zabiegana. Ciągle gdzieś się śpieszę, ciągle coś muszę zrobić. Teraz wakacje… więc jest troszkę więcej czasu na takie zabawy. 

Nie jestem jakąś znawczynią i fanatyczką modową, 
ale często bywam w galeriach i na podstawie aktualnych 
ciuszków wywieszonych na manekinach staram się 
dobierać wszystko tak, żeby tworzyło jakąś zgraną kupę . 
Oprócz tego śledzę blogi typowo modowe 
słucham rad mojej najlepszej mamy. 
Dzisiejszy post dotyczy wariacji z moimi  białymi spodenkami z H&M za niecałe 40 zł jak i ukochanymi trampkami również z H&M 🙂 Są tak uniwersalne, że mogę założyć do nich każdy top z mojej szafy .
( w sumie teraz każdy top z  pudełek  z ciuchami…   ahh te przeprowadzki )
  
HERE WE GO ! 
 
 
I WANT TO BE AS SWEET AS CANDIES !
czyli :
 
 
Bluzka   dELiA’s  ( USA) 
 Kokardka   Clarie’s (USA)
Różowy zegarek   Swatch
+
Spodenki H&M
Trampki H&M 
 
I can be urcandygirl
  
 
I WISH I COULD BE LESS DISTRACTED !
czyli :
 
Okulary   H&M
Bluzka   H&M
+
Spodenki H&M
Trampki H&M
 
policegirl
 
 
I WISH I COULD BE MORE REBELLIOUS ! 
 czyli :
  
Bluzka   secondhand
Okulary   H&M
Kokardka   Clarie’s (USA)
 
+
Spodenki H&M
Trampki H&M
 
 tryingtobepolite
  
 
I WISH I COULD BE LESS ABSENT-MINDED ! 
czyli :
  
Bluzka   Bershka
Opaska   H&M  
+
Spodenki H&M
Trampki H&M
 
hipppiiieee
 
 
 
 
Dziękuje Ola. 
 
 
 



Cukiniowe placuszki

W końcu w domu !!!

Po tygodniowej przerwie gdy tylko dojechałam do Rzeszowa wpadłam do kuchni, otworzyłam lodówkę i co ?  CUKINIA pierwsza wpadła mi do oka. Zaraz potem mleko kokosowe, ale to następnym razem …. 

Te placuszki robione są błyskawicznie i jak zwykle z małą ilością składników. Dodatkiem w moim przypadku jest sos czosnkowy i pomidorki, ale wszystko zależy od Was.
CIUKINIOWE PLACUSZKI 
 
Składniki na placuszki:
1 duża cukinia 
90 g mąki
1 łyżeczka soli
1 jajko
 
cukiniajajkomakasol
  
Składniki na sos:
 
3 łyżki śmietany 
1 łyżka majonezu 
pół ząbka czosnku
 
skladnikinasoso
 
Placuszki:
 
Cukinie dokładnie myjemy (nie obieramy), 
następnie ścieramy na tarku (duże oczka).
Pozbywamy się niepotrzebnej wody wyciskając 
startą cukinie nad sitkiem. 
 
tarkowycisk
 
Do cukinii dodajemy jajko i mieszamy, 
po czym dodajemy sól oraz mąkę i znowu mieszamy.
 
miksujemy
 
Nagrzewamy patelnie z dodatkiem oliwy z oliwek ( minimalna ilość )
Smażymy z obu stron na złoty kolor. 
 
smazing
 
Placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. 
 
Sos:
 
Czosnek przeciskamy przez dusiciela (ja dorzuciłam też pokrojonej pietruszki)
 dodajemy do wymieszanej śmietany z majonezem.  
 
sos
 
 
Placuszki podajemy z pomidorkami i sosem.
 
 
 
SMACZNEGO !!!
DSC_6916
 
 
 
 



Amerykańskie pancake’sy

Miałam okazje być w USA parę razy i  bardzo ciężko było mi przyzwyczaić się do tych słodkich śniadań.
Mnóstwo bitej śmietany, truskawek, jagód, czekolady, syropu klonowego, gofrów i właśnie pancake’sów. 
Chodząc tam do szkoły spotkałam się ze śmiechem znajomych gdy podczas lunchu wyciągnęłam z torby kanapkę z szynka i serem. U nich jeśli nie pizza to bułki z masłem orzechowym i dżemem. 
Dzisiaj pozwolimy sobie na coś bardzo amerykańskiego i bardzo słodkiego.

PANCAKES’Y 
( przepis prosto z TEXASU ) 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Mleko1 szklanka = 250g1 łyżka = 15g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
 
Składniki :
szklanka mąki
5/6 szklanki mleka (odrobinę mniej niż maki)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżka (a nawet dwie czy trzy im więcej tym lepiej) cukru 
jajko
1/4 kostki roztopionego masła(do masy)
1/4 kostki zimnego masła pokrojonego w kostki do dekoracji 
Truskawki
Syrop klonowy
 (oczywiście dodatki są całkowicie dowolne może  być to cukier puder, dżem czy cudowna nutella) 
  
skladniki to
 
 
Zaczynamy :
Wrzucamy wszystko do miski 
jajko osobno roztrzepujemy 
 
p[ankasemiziu
 
Roztrzepane jajko dodajemy do suchej masy i
dodajemy mleko . 
 
Mieszamy mieszamy mieszamy 
 
Ciasto gotowe !
 
miskimiskimiski
 
Patelnię dobrze rozgrzewamy i dodajemy bardzo małą ilość tłuszczu . 
Smażymy piękne, okrąglutkie naleśniki . 
 
nalesniki
 
 
Układamy zamek z placuszków, dodajemy 
masełko na szczyt i polewamy syropem<3
 
Om nom nom nom nom 
 
  
SMACZNEGO !
nalesniki,pancakesy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Tak na zachętę …. Muffinki z truskawkami i polewą czekoladową

Zacznę od czegoś co sprawia mi ogromną przyjemność. 
Ubóstwiam stać w kuchni w fartuchu i tworzyć coś przepysznego….
 Nie zawsze pięknego ale z pewnością smacznego. Na początek coś czego robienie zajmuje malutka chwilę, nie wymaga dużej ilości składników i do mieszania potrzebna jest tylko zwykła łyżka.

Cudowne muffinki nadziane truskawką, oblane czekoladą. 

Mleko1 szklanka = 250g1 łyżka = 15g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Składniki : 
Niecała szklanka:
 mleka
cukru 
 roztopionego (wystudzonego) masełka<3 
2 jajka
łyżeczka sody 
łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki 
 cukiermakamleko-side
 
Dodatkowo
truskawki 
9 kostek gorzkiej czekolady

 
Zaczynamy: 
Wrzucamy składniki do miski 
mieszamy mieszamy mieszamy 
 
myziumyziu
 
 
aż powstanie płynna masa
nie przejmujemy się grudkami…
w niczym nam to nie przeszkadza.
 
Wlewamy do foremek( 3/4 wysokości).
Wkładamy do masy po jednej truskawce.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C
 
mufipiekarnik
 
Wyciągamy jak już będą już złociste. 
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej 
( ja częściej wrzucam po prostu do mikrofali, tylko pamiętajmy o częstym mieszaniu,
aby czekolada się nie spaliła )
I robimy kizi-mizi widelcem po muffinkach …
 
DSC_6288
 
Pozwalamy im troszeńkę odpocząć 
po czym zjadamy wszystkie jedna po drugiej…
 
 
SMACZNEGO !!! 
 
DSC_6296