12 lutego 2014 martyna

Walentynkowe ciasteczka

14 luty już niedługo, a więc czas dać Wam coś, co będziecie mogły/li przygotować dla swoich miłości. 
A nie inaczej jak przez żołądek do serducha
Przepis, który dodaje pochodzi z jednej z moich ukochanych książek… 
Połączenie pysznych maślanych ciastek z pysznymi czekoladowymi ciastkami….
 
CZEGO CHCIEĆ WIĘCEJ ? 

Mmmmm na samą myśl o tym zapachu ślinka cieknie…
 Nie ukrywam, że przygotowania troszkę trwają, 
musimy chłodzić ciasto w lodówce przez co najmniej godzinę, 
ale gdy się śpieszymy, wrzucamy je po prostu do 
zamrażalnika na te 20 minut i proces trwa o wiele krócej.
 
 
 WALENTYNKOWE CIASTECZKA
 
 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Mleko1 szklanka = 250g1 łyżka = 15g
Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3/4 kostki masła
2 szklanki mąki
2/4 szklanki cukru
1 łyżka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
  
skladniki
 
 
Zaczynamy:
 
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko.
Dodajemy mleko, jajko oraz miękkie masło i oczywiście cukier.
(Masełko może być nawet rozpuszczone.)
 
 
 
 
Wszystko łączymy mikserem.
Jeśli ciasto jest za kruche wykładamy je na blat 
i zagniatamy rączkami.
 Ciasto dzielimy na dwie porcje, jedną owijamy folią i schładzamy 
przez około godzinkę w lodówce.
Druga porcja czeka na dalsze procesy. : )
 
 
miksu2
 
 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
(Jak zwykle można zrobić to w mikrofali, ale pamiętamy o bardzo częstym mieszaniu. Czekolada lubi się szybko skruszyć i jest nie do użytku.) 
Schłodzoną czekoladę dodajemy do drugiej połowy ciasta i miksujemy.
 
 
czekoladoweee
 
 
Gdy ciasto jest już schłodzone zaczynamy zabawę z wykrawaniem serduszek.
Przy użyciu jednej wielkości foremki, wykrawamy serduszka  z obu rodzajów ciast.
Układamy na talerzu i ponownie schładzamy (duże serducha), ale tym razem krócej. 
Po kilkunastu minutach w lodówce gdy serduszka stwardniały, wycinamy z  naszych serduszek mniejszą foremką serducha i odkładamy na bok. Następnie wycinamy również duże serducha czekoladowe. Do dziurek w ciasteczkach wkładamy inny rodzaj ciasta. Możemy delikatnie połączy je palcami. Nie martwcie się tym, ze serduszka pękają. Gdy wsadzimy je do cieplutkiego piekarnika zmiękną i połączą się.
 
 
wyvcinanie
 
 
Takie ciasteczka pieczemy przez około 20 minut w temp. 180*C na delikatny złoty kolor. 
 
 
blacha
 
 
Pozwalamy odpocząć im na blaszce, a później to już wszystko zależy od Waszej silnej woli. 
Bo ciężko jest się im oprzeć, a przecież mają służyć jako prezent od serca. 
 
 
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO 
I DUŻO MIŁOŚCI KOCHANI !!!
 
 
PAW_0380
 
 
 
 

Komentarzy (3)

    • Oj ciężko, wracając na weekend do domu zamiast siedzieć nad książkami to kurcze coś pichce od rana do nocy. A na studia… na pewno coś ekonomicznego. :) A gdzie…? Kraków albo może trochę dalej… :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress