30 maja 2014 Martyna Mierzwa

Jello shots – alkoholowe galaretki

image_pdfimage_print
Pierwsze 3 dni za mną 🙂
Już w drugi wieczór Anna pokazała mi prześwietny sposób na przygotowanie  tzn. JELLO SHOTS. 
Nie zabiera nam dużo czasu, aczkolwiek, jeśli chcemy zrobić galaretki w limonkach czy innych cytrusach, większość czasu spędzimy na wydłubywaniu farszu z owoców.
Efekt jednak jest niesamowity <3
Ogólnie zależy nam na przygotowaniu galaretki i zmieszaniu jej z ulubionym alkoholem. 

Mam dla Was dzisiaj dwa przepisy, na limonkowe i redbulowe jello shots.
Niestety składniki, z których robiliśmy je tutaj nie są dostępne w każdym sklepie w Polsce, dlatego też zdjęcia mogą trochę różnic się od produktów, których Wy możecie użyć, 
ale wystarczy zastąpić pewne składniki odpowiednikami polskimi <3 
 
 
 
 
Redbul and cherry jello shots <3
 
Składniki:
 
2 puszki Redbull’a (2,5 szklanki)
10 g żelatyny (około 2 łyżeczki)
1/2 szklanki wódki 
Wisienki do dekoracji (najlepiej w zalewie)
10 małych miseczek plastikowych 
 
vodkacherries 
 
Zaczynamy:
 
 2,5 szklanki redbull’a podgrzewamy z żelatyna przez około 2 minuty 
do całkowitego jej rozpuszczenia.
 
 
jak
 
 
Przygotowaną redbull’ową galaretkę odstawiamy na bok i po chwili mieszamy z alkoholem. 
Taką mieszaninę wlewamy do plastikowych miseczek,
 wcześniej udekorowanych wisienkami. 
 
pouring
 
 
Chłodzimy przez około 4 godziny w lodówce i GOTOWE ! 
 
 
 
LIME JELLO SHOTS <3
 
 
 
Składniki:
 
Około 8 limonek (przekrojonych na pół)
1/2 szklanki tequili (możecie użyć gin’u lub martini)
1 galaretka owocowa (wybór smaku należy do Was) 
 
kolejne
 
 
Zaczynamy:
 
Aby sprawnie przygotować limonki musimy włożyć w to troszkę wysiłku.
 Najlepiej przed przekrojeniem ugnieść limonkę poprzez
 przeturlanie jej po blacie, dociskając dłonią.
Następnie wycisnąć dobrze sok i wydłubać miąższ.
Tak przygotowane limonki odstawiamy aby przeschły.
 
 
2
 
 
W 250 ml wody rozpuszczamy galaretkę, czekamy aby przestygła, ale nie zgęstniała. Dodajemy wybrany alkohol i wlewamy taką mieszaninę do limonek.
Chłodzimy około 4 h w lodówce. 
 
 
zalewanie
 
 
 
Po wystygnięciu przekrawamy na pół. 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
RAW_0354
 
 
 
Oczywiście dodaje parę zdjęć od siebie 🙂
 
 
 
 

 

Komentarzy (4)

  1. Information Quality Management within the Marketing Division of BTX.
    Pracuje po prostu w biurze w dziale marketingu i reklamy, sprawdzam informacje, poprawiam miliony numerków i przygotowuje foldery z katalogami dla klientów. Pomagam gdzie tylko się da 🙂

Skomentuj Martyna Mierzwa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress