25 października 2015 Martyna Mierzwa

Francuskie Wrapy ze Szparagami

image_pdfimage_print

Dość długo zastanawiałam się czy kolejny post powinien znowu składać się z prywatnych zdjęć czy powinnam w końcu podzielić się z Wami nowym przepisem. Tym razem padło na przepis, ale pewnie w przyszłym tygodniu dodam zdjęcia z pożegnalnej imprezy z Polski. Co do dzisiejszego przepisu to przygotowałam go jeszcze w Polsce, gdy zaczynał się sezon na szparagi. Tutaj w USA o każdej porze roku można kupić to warzywo w dość taniej cenie. Szkoda, że w Polsce gdy nie ma sezonu cena przekracza 18 zł. ; ( Mam nadzieję, że jednak wypróbujecie taką szybka, a jakże wykwintną przekąskę gdy będziecie gościć swoich przyjaciół, czy rodzinę, bo jest to strzał w 10 !

 Oryginalny przepis, który znalazłam w amerykańskiej książce zawierał pesto i uważam, że ta wersja też jest przepyszna, jednak nie zawsze mamy w domu świeżą bazylie by takie pesto przygotować, a sklepowego nawet nie radze kupować, płaci się straszne pieniądze za chemie i składniki, które do włoskiej wersji nigdy, przenigdy by nie trafiły! 

Francuskie Wrapy ze Szparagami

Składniki:

200 g szparagów (połowa sklepowej porcji)
1/2 szklanki startego sera (najlepiej tłustego by ładnie się topił)
6 plasterków szynki prosciutto
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżka tymianku, bazylii, lub ziół prowansalskich
sól, pieprz

1

 

Zaczynamy:

Szparagi należy dokładnie umyć i osuszyć, następnie staramy się odłamać twarde końcówki. Jest to bardzo proste bo wystarczy wygiąć szparagi przy końcu, a wraz ze skwierczącym odgłosem odłamie się ta najtwardszą (zdrewniałą) część. Następnie gotujemy szparagi w osolonej wodzie, z odrobiną cukru przez około 4/5 minut. Najlepiej robi się to w wysokich i wąskich garnkach (na stojąco), ale możecie przekroić szparagi na pół i ugotować je na ‘leżąco’.

 

2

 

Gdy szparagi są już ugotowane i osuszone, ciasto francuskie
należy pokroić na równe kwadraciki. Powinno wyjść 6 lub 8 porcji 🙂 
Ze szparagów robimy małe bukieciki, używamy do tego 3 połówek.
Takie “bukieciki” owijamy szynką.

 

3

Następnie na ciasto francuskie kładziemy nasze zawijasy ze szparagami i szynką.
Wszystko posypujemy tartym serem i ulubionymi ziołami. Łączymy przeciwległe rogi. 

4

  

Gotowe wrapy układamy na pergaminie do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200*C. Zanim zaczniemy je piec, możemy posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem lub po prostu mlekiem. 
Czas pieczenia to około 15/20 minut, ważne żeby nasze wrapy ładnie się zarumieniły. 

5

 

 

  

SMACZNEGO zza oceanu! 

PAW_3091

Komentarzy (4)

  1. No tak… kolejny świetny przepis! 🙂 Aż mi ślinka leci na samą myśl, gdyż znajdują się w nim moje dwa ulubione składniki… a mianowicie szparagi i prosciutto!

    Pomyślę o tym przepisie przy najbliższej imprezie andrzejkowej… a może więcej przepisów na ciekawe przekąski ? 😛

    Ściskam,

    Panna Joanna

    • martyna

      No jasne ! Już nie mogę się doczekać kolejnych przepisów którymi mogę się z Wami dzielić !
      Całuje Panno Joanno !

Skomentuj martyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress