11 lutego 2015 Martyna Mierzwa

Faworki na tłusty czwartek

image_pdfimage_print
 
W tym roku totalnie zapomniałam o Tłustym Czwartku…. chyba dlatego, że wciąż szykuje przepisy na Walentynki… Dlatego dopiero teraz dodaje przepis na faworki czy inaczej nazywany chruścik 🙂 
Przepis jest jak zwykle bardzo prosty, troszkę wymaga od nas siły podczas wyrabiania ciasta. Pamiętajcie by długo je bić wałkiem lub zwyczajnie rzucać o blat, musimy je dobrze napowietrzyć! 
Jak to w Tłusty Czwartek to musi być tłusto, czyli nie obejdzie się bez smażenia w głębokim tłuszczu. Raz w roku możemy sobie przecież na to pozwolić 🙂
 

 
Nie zapominajcie też o dwóch przepisach, które już są na blogu:
 
 
FAWORKI
 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Składniki:
 
2 szklanki mąki
4 żółtka
4 do 5 łyżek śmietany 
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka wódki lub spirytusu
+ oczywiście olej do smażenia
 
podpisaneskladniki
 
Wykonanie:
 
Zaczynamy oczywiście od wyrobienia ciasta. 
Najpierw mieszamy ze sobą suche składniki, a następnie dodajemy żółtka i wódkę. Zaczynamy wyrabiać i dodajemy śmietanę.
Staramy się bardzo dobrze i mocno ugniatać, aby powstało gładkie ciasto. 
Gdyby jednak było za suche dodajemy jeszcze łyżkę śmietany.
Gdy ciasto jest wyrobione czas na bicie! 
 
Staramy się uderzać wałkiem o ciasto lub zwyczajnie rzucać kulką o blat. 
Powtórzmy ten proces przez około 4 do 6 minut, musimy napowietrzyć ciasto. 
Następnie wałkujemy wszystko na cienkie placki, dobrze jest też złożyć je na pół i powtórzyć proces jak  robi się w przypadku ciasta francuskiego. 
 
 
podpisanewyrabianie
 
 
Gdy ciasto jest już cieniutko rozwałkowane kroimy je na paski grubości 3 cm, a następnie na równoległoboki i nacinamy je na środku. 
Składanie faworków polega na  złapaniu jednego rogu i przełożenie go przez dziurkę, następnie odwróceniu faworka na drugą stronę i delikatnym rozciągnięciu. 
 
 
 
faworki
 
 
Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 
Pamiętajmy by odsączyć je po smażeniu na ręczniku papierowym 
i  dokładnie przyprószyć cukrem pudrem. 
 
 
podpisanesmazenie
 
 
 
TŁUSTEGO !!!! <3
 
 
 
 
 
 
 

Komentarzy (5)

Skomentuj Iza Kapis Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress