11 listopada 2013 Martyna Mierzwa

Ciasto marchewkowe

image_pdfimage_print
 No i zaczęły się przygotowania do koncertu. W tym roku będziecie mieli okazje spróbować moich wypieków  właśnie podczas koncertu charytatywnego ! 🙂
 Zakupy zrobione… w następny weekend biorę się za pieczenie… Przede mną dobrych parę dni pieczenia. W końcu muszę  upiec tych ciasteczek około 1000 🙂

Ciągle zastanawiam się jakie? 

Jeśli macie jakieś szczególne prośby-piszcie !!! 
 
Ale myślę, że będą to ciasteczka owsiane, czekoladowe, afgańskie, z białą czekoladą, może migdałowe
(jeśli zostanie mi trochę więcej funduszy).
Myślałam też, żeby upiec dodatkowo muffinki bananowe i marchewkowe. 
Bardzo Was proszę pomóżcie mi zdecydować ! 🙂
 W końcu będziecie je próbować i wspomagać akcję Mikołaj . 
A to jest chyba w tym wszystkim najważniejsze. 
Od razu apeluję też do uczniów 1 lo, aby przynosili zabawki, 
które od dawna leżą na strychach, czy w pudłach w piwnicy 🙂 
NA PEWNO JAKIEŚ DZIECIAKI USZCZĘŚLIWIĄ !
A oto i produkty, które zakupiłam wczoraj 🙂  
PAW_5010
 
Nie mogłam się też powstrzymać i musiałam kupić sobie ten cudowny fartuszek… <3 
Już jest tak świątecznie…
 
merrry
 
 
 
A teraz coś dla łakomczuchów na diecie i nie tylko ! 
 
 
 
Ciasto marchewkowe 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Olej 1 szklanka = 225g1 łyżka = 14g
Składniki:
 
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki oleju
Miseczka bakalii 
(możecie użyć wszystkiego, rodzynek, orzechów, suszonej żurawiny…)
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
2  szklanki startej marchewki
 
marchewka-side
 
 
Zaczynamy:
 
Do miski przesiewam suche składniki: 
 mąkę, sodę, proszek oraz cynamon
 
PAW_4841
 
 
W osobnej misce miksuję białka z odrobiną soli. 
Gdy piana zgęstnieje powoli dodaję cukier, a następnie żółtka.
 
jajkacukier
 
Następnie do powstałej masy zaczynam dodawać olej i suche składniki. 
Pamiętajcie, że należy robić to stopniowo, tak żeby masa nie opadła.
 
 
olejmaka
 
Do takiej masy dodajemy pokrojone bakalie i
startą marchew. Delikatnie mieszamy.
 
PAW_4885

 

PAW_4906
 
 
Gotową masę przekładam do formy. W zależności od wielkości…
 mi jeszcze wystarczyło na zrobienie paru muffinek ! 
 
forma
 
 
 
Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 40 minut 😉
 
 
 
 
***
 
Po upieczeniu opruszam ciasto cukrem pudrem. 
 
 
 
PAW_4946
 
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
p.txt-6

 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarzy (5)

  1. Anonymous

    W jakim sensie te wszystkie przepisy sa dietetyczne skoro dodajesz do wypieków: cukier, make i o zgrozo olej ? A w tym wypadku posypujesz dodatkowo ciasto cukrem pudrem?

    • Marchew, która jest tutaj główną bohaterką nie tylko leczy ale też upiększa przede wszystkim naszą skórę. Jest bogata w karoten, ale też mnóstwo witaminek jak B1, B2, C i E. Poza tym dostarcza miedzi, żelaza, magnezu oraz manganu. Korzystnie wpływa na wzrok i układ odpornościowy. Obok tych wsyztskich cudownych właściwości jest mało kaloryczna. A podczas diety nie możemy odpuszczać sobie tłuszczy…trzeba je ograniczać 🙂 Fakt ta wersja zawiera dużo cukru, ale to dlatego, ze moja rodzinka nie jest na diecie i bardzo go potrzebuje ( dlatego cukier możecie redukować, używać miodu w zamian itp… 😀 Mimo wszystko ja pozwoliłam sobie na spory kawałek, który bardzo mnie nasycił i nie czułam się grzesząc jedząc go ! POLECAM BO TEN PRZEPIS JEST NAPRAWDE NAJCUDOWNIEJSZY !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress