15 października 2013 Martyna Mierzwa

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

image_pdfimage_print
 
 W związku z ciasteczkowym miesiącem-do końca października 
nie pojawi się na blogu ani jeden przepis na coś innego. 
Tym razem wrzucam przepis na cudowne, aromatyczne 
ciasteczka owsiane z rodzynkami 
(jeden z najlepszych przepisów na ciasteczka owsiane).
Są po prostu najpyszniejsze i mogą leżeć i leżeć i leżeć w szafce,
 w pudełku, a z czasem nabiorą wilgoci i staną się miękkie oraz troszkę ciągliwe! 
Ale kto by je odłożył do szafki?! 
 
 
NA PEWNO NIE JA!  
  
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Wiórki kokosowe1 szklanka = 115g1 łyżka = 8g
 
 
Składniki: 
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka rodzynków
2 1/2 szklanki płatków owsianych  
 1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Kilka kropel olejku waniliowego 
 1/3 szklanki syropu klonowego
1 szklanka cukru ( może być też biały)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 duże jajko
Do tego wszystkiego jeszcze kostka miękkiego masła
 
 suche1-checker
 
Zaczynamy:
 
 
W misce wymieszaj mąkę, sodę przyprawy, kokos i dodaj odrobinę soli.
 
PAW_2517
 
 
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem,
 

miksu
 
Następnie dodaj syrop ( znowu mieszaj ), jajko, i olekej.
Gdy powstanie już gładka masa zacznij dodawać składniki suche. 
( Najpierw mieszankę mączną a na końcu płatki i rodzynki)
 
 
mikssss
 
 
Tak powstałą masę nakładamy na blaszkę z pergaminem w odstępach około 2 cm. 
 
 
PAW_2550
 
 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170*C na około 15 minut. 
  
Jak zwykle pozwalamy im wystygnąć 😉
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
PAW_2591
 
 
 
 
 
 

Komentarzy (22)

  1. Anonymous

    Cześć 🙂 Mam takie pytanie, bo jeżeli chodzi o pieczenie, to jestem kompletną nowicjuszką 😀 Chciałabym wiedzieć na jakiej funkcji w piekarniku elektrycznym najlepiej je wypiekać?

    • Termoobieg skraca czas pieczenia, czasem przez to ludzie spalają ciastka nawet przez wyciągnięcie ich minutę za późno. Dlatego Bardzo trzeba obserwować wypieki. Ja osobiście zawsze piekę na tej najprostszej opcji. Nawet ze względu na fakt, że kiedyś nie było termoobiegu i każdy przepis babci czy z jakiejś książki starej był na taki właśnie normalny sposób napisany. Powodzonka ! :*

  2. Anonymous

    Martynka :* pisałaś wcześniej,że stosowałaś jakąś maść, mogłabyś podać jej nazwę ? bo widzę ze twoja cera jest o niebo lepsza niż jakieś 3 tyg temu !

    • Maść MUMIJO, babcia kupiła mi ją w sklepie zielarskim 🙂 Babcia stwierdziła ze szkoda nie spróbować i do tego kupiła mi (prawdziwe) szare mydło 🙂 Żeby przestać używać chemii kompletnie 🙂 Ryjek smarowałam wieczorami, maść była tłusta ale baardzo polecam ! 🙂
      A mnie czeka jeszcze pare miesięcy i może się wylecze i ja 😀

    • Anonymous

      a mogłabyś jeszcze powiedzieć ile ta maść kosztuje ? i gdzie babcia ją kupiła? i ucałuj babcie,bo maść Ci naprawdę pomogła!

  3. Anonymous

    Tak myslalam 🙂 Bo wlasnie najbardziej chodzi mi o podkład bo nie widzialam u nas w Sanoku takiego i ciekawi mnie to czy wgl mozna tutaj taki kupic no i za ile 🙂

    • Część w USA a część w Polsce..Niestety różnica w cenie tu a tam jest ogromna, maskara nie przekroczyła 7 $ a w Polsce cena była by pewnie koło 30 zł. Podkład, korektor i puder w kamieniu również były w podobnych cenach. Niestety nie orientuje się w Polsce, ale z ciekawości sprawdzę jutro w Rosmanie 🙂

Skomentuj Anonymous Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress