12 września 2014 martyna

Chleb bananowo-kokosowy/ banana coconut bread(eng.version)

Ale ten czas szybko leci… Już 3,5 miesiąca minęło odkąd jestem w Ameryce. Nie ukrywam płakać mi się chcę bardo na myśl o powrocie. Już jestem przyzwyczajona do życia w tym kraju… Przepraszam za tyle prywaty… Ale jednak to część Maniaczki, którą traktuje jak moją najbliższą przyjaciółkę. Dobrze jest żyć ze samą sobą w zgodzie i przyjaźni, ufać sobie i dbać o siebie i innych. 
Najbardziej tęsknie za domem i moją cudowną rodziną. Ale po powrocie do Polski.. do tej szarej rzeczywistości będę tęskniła za tym domem, który mam tutaj. Staram się być silna w tym wszystkim i patrzeć na to co się dzieje w okół mnie z różowymi okularami na nosku! Tyle jeszcze przede mną. Tyle miłości czeka nam mnie, nie mogę oplatać ostatnich dni w Dallas w smutek. 


A gdy tylko chce mi się płakać łapie moje ukochane książki kucharskie, narzucam na siebie fartuch i biorę się za pieczenie… <3 W takie właśnie dni, gdy jest nam ciężko dobrze jest wyżyć się na miękkich bananach i włożyć całe swoje serducho w cudowny bananowy chleb. 
 
***
 
Oh my gosh this time passes so quickly. It has already been 3.5 months since I came to America. I have to admit that every time I think about leaving this beautiful place I feel like tears are forming in my eyes. Now I am so used to being here. 
I am sorry for so many private feelings, but still this is a part of Maniaczka, who I treat like one of my closest friends. It is good to live in peace and friendship with yourself, to live trusting and taking care of your own human-being.

I miss my home and my precious family the most. However, after having come back to Poland… to this gray reality, I will definitely miss my second home here.  I do my best to be strong and look at the world with optimism. There is still so much more waiting for me here in the future. So much love. But now, I just can’t surround myself with misereable feelings for these last few days here in Dallas.

Any time I feel like crying I immidiately rush to the kitchen, grab my beloved cookbooks, I put on my apron and I start baking…<3 In those kinds of days, when we feel gloomy it is always better to take out your anger and sorrow on soft and ripe bananas, and then put your love into a marvellous banana bread. 
 
 
Chleb bananowo kokosowy/ Banana coconut bread
 
 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
Olej 1 szklanka = 225g1 łyżka = 14g
 
Składniki:
3 dojrzałe banany
1 i 3/4 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki smietany
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
1/3 szklanki oleju
 
 
Ingredients:
3 ripe bananas
1 3/4 cups flour
2 eggs
3/4 cup sugar
1 1/2 tsp baking powder 
3/4 cup shredded coconut 
1/2 cup sour cream 
2 tsps vanila extract 
1/3 cup sunflower oil
 podpisaneskl
 
 
Zaczynamy:
 
Banany obieramy ze skórki i kroimy na kawałeczki po czym,
 dusimy dusicielem do ziemniaków na miazgę. 
  
Let’s begin:
 
Peel the bananas and chop them into slices, then mash them using the potato masher. 
 
 
podpisanebanan
 
Do ugniecionych bananów dodajemy jajka, śmietanę, olej oraz ekstrakt waniliowy
i mieszamy ponownie.
 
Beat together the eggs, oil, mashed bananas, sour cream,
 and vanila extract in the same bowl. 
  
podpisanemokre
 
 
W osobnej misce wymieszaj łyżką suche składniki 
czyli mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i kokosem. 
Następnie wlej masę zrobioną wcześniej. 
 
In a seperate bowl mix together all of the dry ingredients, meaning the flour, 
baking powder, sugar and shredded coconut. 
Then add the other mixture made earlier and beat togheter. 
 
podpisanesuche-side
 
Taką gotową mieszankę wlej do formy do pieczenia chleba, posmarowanej masłem 
i oprószonej bułką tartą lub po prostu wyłóż blachę papierem do pieczenia. Chleb piecz przez godzinę (lub dopóki ciasto wyrośnie i zbrązowiej) w nagrzanym piecu do 180*C.
 
 
Spoon the mixture into a prepared pan (spread butter over the inside coating and sprinkle the inside with fine bread crumbs or simply use baking paper to line the inside).
Bake in a preheated oven to 350*F for about an hour or untill risen, firm and golden brown. 
 
 
podpisanepeczenie
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!
ENJOY !!!
podpisaneRAW_0193
 
 
 
 
Mam dla Was dodatkowo parę zdjęć ze świetnego pikniku ! 
 
 
I have a few more pictures from a wonderful and exciting
 picnic that we got to attend yesterday!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarzy (2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress