17 września 2013 Martyna Mierzwa

Bananowe muffinki

image_pdfimage_print
“Często-gęsto” zdarza mi się kupić banany a potem nawet nie zdążę ich zjeść bo już są pociemniałe, brzydkie i człowiek wcale nie ma na nie ochoty… Jest na to świetne rozwiązanie, które od jakiegoś czasu z ogromnym zapałem stosuje! Taki pomysł na wykorzystanie tych miękkich bananów to idealny sposób na prosty lunch, drugie śniadanie czy podwieczorek! Kto nie lubi sobie od czasu do czasu umilić dnia szybkim pieczeniem i pysznymi muffinkami. Czekoladowa polewa rozpływa się w ustach ! MNIAM MNIAM MNIAM ! Nie ma sensu nawet Was namawiać to po prostu sprawdzony przepis, który warto zapisać !
 

 
BANANOWE MUFFINKI 
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Mleko1 szklanka = 250g1 łyżka = 15g
Cukier1 szklanka = 240g1 łyżka = 14g
 
Składniki:
1 kostka masła
2 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki pokrojonej (deserowej) czekolady
1/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 dojrzałe banany
kilka kropelek aromatu waniliowego
3/4 szklanki brązowego cukru
 
polaczone-checker
 
 
 
Zaczynamy:
Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
 

PAW_2338
 
Dodajemy wszystkie składniki, oprócz bananów i czekolady. 
MIKSU MIKSU MIKSU
 
 
miksumiksu
 
 
 Banany obieramy i kroimy w małe kawałki.
 
 
PAW_2344
 
Wrzucamy do miski i dusimy dusicielem.
 
dusidusi
 
Dodajemy do masy wraz z czekoladą i mieszamy.
 
chocolatebannana
 
 
Ja w tym momencie nie potrafię powstrzymać się od próbowania masy.
Nakładamy do foremek na babeczki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 15-20 minut.
 
PAW_2375
 
 
Gdy babeczki są już złociste, wyciągamy je i odstawiamy do wystygnięcia.
 
PAW_2402
 
 
Ja dodatkowo rozpuściłam czekoladę i polałam muffinki.
 
PAW_2417
 
Starłam też białą czekoladę…
 
biualaczekoalda
 
Po prostu nie mogłam się oprzeć.
 
 
PAW_2429
 
 
 
Gdy ozdobicie muffinki czymś, na co macie ochotę, możecie w końcu wszystko schrupać ! 
 
 
SMACZNEGO !!!
 
PAW_2443
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarzy (5)

    • Nigdy nie próbowałam, ale myślę, że gdybyś dodała może troszkę mleka 🙂 Żeby konsystencja była podobna 🙂 Może by się udało. Niestety nigdy nie robiłam nic bez jajek… Ale muszę w takim razie spróbować 🙂 Kiedyś widziałam parę przepisów na ciastka i muffiny bez jajek i w sumie niczym się nie różniły. Czasem tylko zamiast masła jest mleko. Ja zawsze używam masła ze względu na jego smak 🙂

      POZDRAWIAM :*

  1. Anonymous

    Jejkuujejku! Uwielbiam to! Prosze dodawaj wiecej takich słodkości! Uwielbiam jak jestes temu oddana! Prosze nie przestawaj! :*

Skomentuj Anonymous Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress