29 września 2013 martyna

Babeczki z kremem

Lubimy takie szybkie, proste i pyszne przepisy ! Właściwie w tym przypadku ja daje Wam tylko przepis na kruche ciasto jako podstawa babeczki. Z przepisu na krem możecie skorzystać, ale nie musicie :) Możecie wybrać swój ulubiony smak budyniu, możecie zrobić masę z mascarpone, możecie na masę budyniową położyć jakieś owoce :) Możliwości jest co nie miara ! Szybko, prosto pysznie czyli to co ja lubię najbardziej Pamiętajcie tylko przy pieczeniu małych tart, aby wysmarować foremki masłem(lub margaryna) i posypać bułką tartą, aby babki wyszły Wam łatwo z foremek :) 
 

 
BABECZKI Z KREMEM !!!
Mąka pszenna (biała)1 szklanka = 150g - 170g1 łyżka = 10g
Cukier puder1 szklanka = 170g1 łyżka = 12g
 
Składniki na babeczki:
 
Pełna szklanka mąki
5 łyżek cukru pudru
Kostka chłodnego( ale nie twardego jak skała ) masełka
 
1
 
 
Zaczynamy:
 
Mąkę przesiewam z cukrem
 (to chyba już mój nawyk, nawet nie chodzi o pozbycie się np. muszki która dostała się w jakiś sposób do mąki, ale po to, żeby mąka nabrała powietrza i ciasto stało się pulchniejsze)
Jeśli macie w kuchni można dodać tez cukier wanilinowy.
Kostkę masła kroimy w kostkę i zaczynamy szybkie ugniatanie :)
 
 
2
 
Ja w pewnym momencie po prostu wyrzucam ciasto na blat i zagniatam.
Tak powstałe kule zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
 
4
 
Schłodzone ciasto, w zależności od tego jaką blaszką dysponujemy, można rozwałkować i wykrawać krążki… Ja po prostu pokroiłam swoją kulę.
Wylepiamy formy ciastem.
Pieczemy na złoty kolor przez około 10 do 15 minut w temp. 180*C.
 
5
 
Tak upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia i zajmujemy się kremem.
 
***
 
 
Składniki na krem to po prostu budyń waniliowy i trochę masła. (ja dodałam pół kostki)
Budyń gotujemy jak zwykle i dajemy mu wystygnąć, po czym ucieramy z masłem.
 
 
6
 
 
Nakładamy krem, jeśli posiadamy-workiem cukierniczym,
 ale może to być po prostu papier złożony w tubkę. 
 
 
7
 
 
Babeczki dekorujemy tym, na co w danym dniu mamy ochotę, może to być starta czekolada, owoce albo zwyczajnie możemy zostawić je w takiej postaci. 
Odstawiamy do lodówki by masa zgęstniała.
 
 
SMACZNEGO !!!!
 
PAW_1713
 
 
 

Komentarz (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress